torstai 31. lokakuuta 2013

Käytetyt, kuluneet, ehkä pinttyneet vaatteet, roskiinko?

Ei! 
Nyt on mahdollisuus viedä vanhat vaatteet kierrätykseen, samalla saada alennuskuponki ja lahjoittaa hyväntekeväisyyteen. H&M  ja Name it liikkeissä kierrätys on mahdollista. Tämä on kyllä aivan mahtava juttu! 

Nykyajan vaatteet eivät kestä kovin suurta kulutusta, ne nukkaantuvat ja haalistuvat nopeasti. Tulee likatahroja jotka eivät lähde irti, vaikka kuinka liottaisi ja hankaisi. Joskus myös tulee niitä reikiäkin. Tietysti panostamalla laadukkaisiin vaatteisiin, takaa sen että vaatteen elinkaari on pidempi. Vaan laadukkaimmatkin vaatteet ovat esim. monen lapsen käyttöiän jälkeen lopulta roskiskamaa. Mitä aikuisten vaatteisiin sitten tulee, muoti kulkee eteenpäin nopeaa tahtia, joten vaatteet jäävät pois käytöstä melko nopeasti. 


Tekstiilijätettä syntyy vuosittain Name It liikkeen mukaan yli 50 miljoonaa tonnia. Vaikka maailma onkin aika suuri paikka, niin onhan se jätteen määrä hurja.. Miettii vaikka 10 tai 20 vuoden mittaisina pätkinä. H&M sanoo, että jopa 95% tästä jätteestä voidaan käyttää uudelleen. Tämän vuoksi asiaan on herätty ja alettu keräämään vaatteita merkistä, laadusta ja kunnosta riippumatta. 


Itse en muista kovin montaa vaatetta heittäneeni roskiin, sukkia alusvaatteita pääasiassa. Lasten vaatteista yritän saada tahrat pois, jotta olisivat myyntikelpoisia. En tee sitä niinkään sen rahan takia (varsinkin jos kyse ei ole ns. merkkivaatteesta), vaan myös sen etten haluaisi heittää ehjää pois. Silti ne samat vaatteet pyörii tuolla kirpparikassissa vaan. Välillä vien SPR:n Konttiin ne mitä kirpputorilla ei mene kaupaksi. 


H&M kampanja menee niin, että jokaisesta vaatekassillisesta saa 15% etukupongin seuraavaa ostokertaa varten. H&M lahjoittaa Unicef Suomelle 0,02€ jokaista vaatekiloa kohti. Täältä löytyy tietoa H&M:n kautta kierrätetyistä vaate- ja lahjoitusmääristä. Tällä hetkellä Suomen tilanne on kierrätetyn jätteen määrä 30 495kg ja lahjoituksen määrä 610€. Maailman laajuiset lukemat ovat 2 282 871kg jätettä ja 45 660€ hyväntekeväisyyteen! Aivan mahtavaa! 

Name It lahjoittaa 0,60€ jokaista vaate/kenkäkiloa kohti hyväntekeväisyyteen, Suomessa lahjoitukset menevät Kummit ry:lle. Soitin meidän paikallisiin liikkeisiin, kaikki H&M liikkeet ottavat vaatteita vastaan nyt ja tulevaisuudessa, Name It liikkeeseen oli tulossa vaatteiden ja kenkien keräyslaatikko tänään. Name It on siis vasta aloittelemassa kierrätystoimintaa.


Mitä vaatteille/kengille sitten tehdään?? 

Keräykseen tuodut vaatteet kuljetetaan lähimpään käsittelylaitokseen, jossa ne arvioidaan ja lajitellaan. Käytettäväksi kelpaavat vaatteet menevät joko myyntiin käytettyjä tavaroita myyviin myymälöihin ympäri maailmaa tai kehitysmaihin käytettäväksi. Tekstiilit, jotka eivät kelpaa enää vaatteiksi muutetaan tuotteiksi, kuten siivousvälineiksi. Ne tekstiilit, jotka eivät sovellu jatkokäyttöön, jatkavat kiertokulkuansa tekstiilikuituna tai raaka-aineena esim. vaimennus- ja eristysmateriaalina kodeissa, lasten leikkipaikkojen pinnoitteena, autoteollisuudessa tai pehmolelujen täytteinä. Osa jätteestä jää yli edellämainittujen, eli eivät kelpaa jatko- tai uusiokäyttöön, eivätkä kierrätettäväksi menevät energiajätteeksi energiateollisuuteen. Maailmanlaajuinen I:CO kierrättää niin H&M, kuin Name It liikkeistä tulevat tekstiilit. 
Mitä olette mieltä? Aika helpolla voi olla itse tekemässä himpun verran parempaa maailmaa tuleville sukupolville. Vinkatkaa ihmeessä jos tiedeätte lisää tapoja, joilla pystyy kierrättämään käytettyjä vaatteita.

6 kommenttia:

 1. Musta tää on ihan mahtavaa! Meillä on kyllä kanssa varmaan kaikki lastenvaatteet kierrätetty, siis joko myymällä tai viemällä noihin vaatekeräyslaatikoihin.. Ja kiva tuo ale-kuponki, kannustaa varmaan niitäkin jotka eivät ole aiemmin kierrättänyt niin nyt näin tekemään. Risaisimmat vaatteet päätyvät meillä mun kangaslaatikkoon ja käytän niitä tilkkuina tms..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen myös joitakin jättänyt jemmaan ompelutarkoitukseen, mm. omia vanhoja farkkuja. :)

   Poista
 2. Mielestäni meidän pitäisi vähentää kulutusta. Tuotteiden pitäisi olla pitkäikäisiä ja niitä pitäisi käyttää loppuun asti siinä käyttötarkoituksessa, mihin ne on tehty. Tietty lapset kasvavat ja aikuiset lihovat, mutta mahdollisuuksien mukaan täytyisi korjata ja uudistaa vaatteita eikä heittää "hyväntekeväisyyteen". Jos oikeasti haluaisimme ajatella ympäristöä, muodin muuttuminen ei olisi syy heittää käyttökelpoisia kamppeita pois. Ja jos oikeasti haluaisimme tehdä hyvää, pitäisimme puhki asti vanhanaikaiset vaatteemme ja antaa köyhille rahat, jotka olisimme laittaneet uusiin vaatteisiin.

  Tavaroiden vienti kirpparille tarkoittaa monelle hyvää syytä ostaa uutta. Tämä H&M:n kampanja kosiskelee ostamaan uutta tarjoamalla alennuskupongin niille, jotka vievät vanhoja vaatteita kierrätykseen. Minusta vaikuttaa, että tuo kampanja on pitkälti hyvän omantunnon haalimista eikä tarvitse tutkistella omia kulutustottumuksia. En ymmärrä logiikkaa, että olisi ok ostaa uutta, kun kierrättää käyttökelpoisen vanhan tuotteen. Positiivista noissa kampanjoissa toki on se, että jos joku on heittänyt tähän asti tekstilimateriaalia roskiin, hän saattaa viedä sitä nyt kierrätykseen.

  Pidän merkittävän osan vaatteistani loppuun asti, ja paikattuani esim. farkut ainakin kahteen kertaan ompelen niistä jotain muuta. Ystäväni tuovat minulle vanhoja käyttökelvottomia vaatteita, joita käytän materiaalina käsitöissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä kulutuksen vähentäminen olisi se juttu, mutta kun se kulutus vaan kasvaa, niin mielestäni parempi on että jäte edes kaytetään hyödyksi, kun laitetaan kaatopaikkoja kuormittamaan. Myös samaa mieltä olen ehdottomasti tuosta tuotteiden pitkäikäisyydestä. Itse nykyään ostan hyvin harvoin mitään halpamyyntiketjuista. Mielummin ostan laadukkaampaa, jota on jo käytetty tai jota joku/useampi seuraava pystyy käyttämään. Jos joku niin tekee, niin se on minun mielestä ok, sillä minä en ole mikään ketään arvostelemaan. :)

   Sekin että tekee vanhasta uutta on mahtava juttu ja niin tehdessään saa olla iloisen ylpeä itsestään, mutta kaikkia ei ole ompelun lahjalla suotu, saatikka että olisi siihen aikaa. Vaikka ompelenkin, niin koko perheen vaatettaminen vanhoja vaatteita ompelemalla uusiksi olisi sen verran työläs juttu, että täytyisi varmaan ottaa pari kuukautta lomaa töistä ja laittaa lapset hoitoon siksi aikaa. (nimim. tämän jutun kirjoittaminen kesti varmaan kolme kertaa kauemmin, kun jatkuvasti sai olla pomppaamassa ylös ties mitä antamaan/tekemään/erotuomaroimaan)

   Itse olen vähän samaa mieltä tuosta lahjakortti jutusta, mutta varmaankin siksi, että sieltä en vaatteita osta. Tosin tarvitsisimme kyllä jotain jouluista kotiin, niin tällä kertaa lahjakortin voisi siljoittaa vaikka sinne kodinosastopuolelle.

   Vaikka en allekirjoitakkaan tuota että jos heittää/kierrättää jotain pois ostetaan automaattisesti jotain uutta (vaikka lasten kasvaessa tämä oikeastaan pätee), niin samaa mieltä olen kanssasi omien kulutustottumuuksien tutkiskelussa. Pohdiskelen asiaa omalta kohdaltani aina välillä, mutta silti meidän lasten vaatekaapit pursuaa, omanikin myös. En ole niinkään muodin perässä kulkija, mutta ihanat lastenvaatteet ovat heikkouteni. Ehkä sitten säästämme palloa vaikka siinä, kun emme käy lentokoneella lomamatkoilla. Ja kaikki elää elämäänsä omaan tahtiin, kaikilla meillä on vain se yksi elämä. En tarkoita että se on vaan turhaa kuluttamista varten, vaan olisihan se aika kamalaa, jos kaikki pakotettaisiin vaan ompelemaan vanhasta uutta tai olemaan ilman vaatteita. :D

   Ihailen kyllä suuresti omaa tapaasi kuluttaa ja käyttää vaatteita!

   Poista
 3. Itse en ole malttanut koskaan viedä roskiin muuta vaatetta kuin rikkinäiset (esim. kengät) tai likaiset (joka ei lähde esim. maali). Olen kyllä ostellut aika paljon, mutta samalla olen vienyt niitä toisen pään kautta kirppareille 25 vuoden ajan. Viime vuosina kirpparille vieminen on vähentynyt, olen vähän laiskistunut sen suhteen. On ollut helpompaa kysyä tuttavilta ja sukulaisilta kelpaisko heille lasten pieneksi jääneet vaatteet. Heiltä ne taas menevät eteenpäin kirppareille. Omia vaatteitani olen vienyt lahjoituslaatikoihin, kun aikuisten vaatteita ei oikein kehtaa kaupata tutuille. Tällaista kierrätystä minä harrastan ja mielestäni kierrätys kannattaa :) Hyvä ja mielenkiintoinen postaus !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne omat vaatteet tosiaan on hankalia.. Itsellä tulee sen verran harvoin ostettua itselle uutta, niin ne vanhat todella on jo sellaisia, että ei niitä kukaan oikeasti päälle laittaisi. :) Ja usein ne peruspertsavaatteet jää sitten kotivaatteeksi, joten todella kauhtuu. Näistä laatikoista sitten menee edes johonkin käyttöön.

   Poista